Smaki Skawy

W marcu tematem przewodnim projektu kulinarno- artystycznego był “Przedsmak wiosny”. I tym razem niezawodny okazał się Oliwier Markowicz, który nadesłał zdjęcie i przepis na sałatkę “Zielono mi”. Wygląda apetycznie😊 Sami zobaczcie! Pamiętajcie, jeszcze nie jest za późno, aby włączyć się do projektu i przysłać przepis wraz ze zdjęciem. Tym razem tematem jest “Wielkanocny smakołyk”.

W związku ze zbliżającymi się świętami w waszych kuchniach na pewno nie zabraknie potraw, które idealnie wkomponują się w temat miesiąca. Nie zapomnijcie zrobić zdjęcia zanim wszystko nie zniknie z talerzy😊


Przesyłajcie prace na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Sałatka "Zielono mi"
z polędwicą sous - vide.


Składniki :
- 200 g szpinak "baby" (opcjonalnie: roszponka, rukola)
- pęczek szparagów zielonych
- 250 g groszku cukrowego
- 1 avocado
- garść pestek dyni
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu
- czarne oliwki
- parmezan
- sól
- pieprz cytrynowy

Sos składniki :
- 2-3 łyżki sosu słodko-kwaśnego typu (sweet-chili)
- 2-3 łyżki oliwy
- sok z cytryny

Wykonanie :
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Groszek gotujemy ok. 5-7 min. w lekko osolonej wodzie. Do wysokiego garnka wkładamy na stojąco, związane w pęczek szparagi, do gotującej się wody na ok. 5-7min. Polędwicę myjemy i osuszamy. Wkładamy do woreczka próżniowego razem z masłem, rozmarynem i czosnkiem. Zamykamy próżniowo.
W naczyniu przystosowanym do gotowania metodą sous-vide np. thermomix ustawiamy temperaturę 60 stopni i podgrzewamy wodę. Umieszczamy torebkę w naczyniu, tak aby była całkowicie przykryta wodą. Gotujemy 60 minut. Po upływie czasu, ostrożnie wyciągamy i osuszamy mięso. Kładziemy na rozgrzaną patelnięi smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Następnie czekamy, aż mięso ostygnie. Po tym czasie kroimy na niewielkie kawałki. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu układamy listki świeżego szpinaku, szparagi, groszek cukrowy i avocado. Na wierzch kawałki polędwicy i oliwki. Posypujemy stostowanymi pestkami dyni i płatkami parmezanu. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Smacznego :-)

 

Sałatka